Oorzaak, symptomen en behandelopties

Droge ogen, ook wel bekend als keratoconjunctivitis sicca, is een veelvoorkomend probleem dat wereldwijd miljoenen mensen treft. Het kan een aanzienlijke bron van ongemak zijn en, als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot ernstigere oogproblemen. Dit blog gaat dieper in op droge ogen, onderzoekt de relatie tussen beeldschermwerk en dit veelvoorkomende probleem, en bespreekt de symptomen van te lang achter een beeldscherm zitten.

Oorzaken

Droge ogen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Leeftijd: Naarmate we ouder worden, neemt de productie van traanvocht meestal af, wat kan leiden tot droge ogen. Dit geldt vooral voor ouderen.
 • Omgevingsfactoren: Beeldschermwerk en andere omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol. Blootstelling aan droge lucht, wind en rook kan de verdamping van traanvocht versnellen en droge ogen veroorzaken. Mensen die langdurig naar een computerscherm staren, knipperen vaak minder, wat kan leiden tot droge ogen.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals antihistaminica en antidepressiva, kunnen droge ogen als bijwerking hebben. Overleg met je arts als je denkt dat dit het geval is.
 • Oog gerelateerde aandoeningen: Auto-immuunziekten zoals Sjögren, blefaritis (ooglidontsteking), niet goed uitgevoerde ooglidcorrecties en allergieën kunnen droge ogen veroorzaken of verergeren.
Oorzaken droge ogen

Symptomen

Symptomen van droge ogen

Het is belangrijk om de symptomen van droge ogen te herkennen, vooral als je veel tijd aan beeldschermwerk besteedt. Bovendien kunnen de symptomen van droge ogen verergeren door langdurig naar een computerscherm te kijken. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Een constant droog gevoel in de ogen: Dit kan aanvoelen als schuurpapier op je ogen.
 • Een branderige of prikkende sensatie: Je ogen kunnen geïrriteerd aanvoelen, vooral na een lange dag achter de computer.
 • Jeukende ogen: Het verlangen om te krabben kan moeilijk te weerstaan zijn.
 • Rode of geïrriteerde ogen: Je ogen kunnen er rood uitzien en gevoelig zijn voor licht.
 • Overmatige traanproductie: Soms kunnen je ogen te veel tranen produceren als reactie op de irritatie.
 • Vermoeide ogen: Langdurig beeldschermwerk kan leiden tot vermoeide, branderige ogen, bekend als het “computer vision syndroom.”
Symptomen drogen ogen en beeldschermwerk

Behandelingsopties

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om droge ogen te verlichten en te voorkomen, vooral voor mensen die veel beeldschermwerk doen:

 • Warme kompressen: Warme, vochtige kompressen kunnen helpen de traanproductie te stimuleren en de olieklieren in de oogleden te ontstoppen.
 • Kunsttranen: Kunstmatige traanvochtproducten kunnen helpen om je ogen vochtig te houden en ongemak te verminderen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder druppels en zalven. Door deze behandelingsopties te combineren en aan te passen aan je persoonlijke situatie, kun je droge ogen beter beheren en de symptomen verlichten.
 • Lifestyle-aanpassingen: Het vermijden van rokerige omgevingen, het gebruik van luchtbevochtigers in je werkruimte en het nemen van regelmatige pauzes tijdens langdurig beeldschermgebruik kunnen helpen de symptomen te verminderen.
 • Medicijnen: In sommige gevallen kunnen medicijnen voorgeschreven worden om ontstekingen te verminderen of de traanproductie te stimuleren. Raadpleeg je arts voor geschikte medicatieopties.
Drogen ogen druppelen

Hoe Lucid Optiek kan helpen:

Als je last hebt van droge ogen, kan Lucid Optiek jouw partner in ooggezondheid zijn. We begrijpen de impact van beeldschermwerk op je ogen en bieden een breed scala aan kompressen, oogdruppels en oogzalven die speciaal zijn ontworpen om droge ogen te behandelen en verlichting te bieden. Onze producten kunnen je helpen om comfortabeler te werken en helderder te zien, zelfs na lange dagen achter het scherm.

Conclusie

Droge ogen zijn een veelvoorkomend probleem, vooral voor mensen die veel tijd achter een computerscherm doorbrengen. Het is van essentieel belang om de oorzaken en symptomen te begrijpen en proactief te handelen om ongemak te verminderen en verdere complicaties te voorkomen. Bij Lucid Optiek staan we klaar om je te helpen bij het beheren van je droge ogen, zodat je weer comfortabel kunt werken en genieten van helder zicht. Zorg goed voor je ogen.